Lapset suunnittelevat lapsille – Lasten hissi -projekti Koneen kanssa.

posted in: Yleinen | 0

Puumaja! Tämä oli tietysti ensimmäinen idea, jonka lapset esittivät, kun hissiä lähdettiin suunnittelemaan Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkin työpajassa. Hissi tulee päiväkotiin Wood City -puukortteliin Helsingin Jätkäsaareen. Se tulee päiväkodin sisään, ja lapset käyttävät sitä kulkiessaan päiväkodin tiloista kattotasanteella sijaitsevalle leikkipaikalle. Lasten hissin ikimuistoisen suunnitteluprojektin osallistujat olivat 5-6 -vuotiaita. Video lasten suunnitteluprojektista: Kids Designing for Kids

Projektin yhteistyökumppanit ovat KONE, SRV ja Arkki – arvatenkin kaikilla on oma roolinsa. Arkki vastasi osallistavan työpajan toteutuksesta. KONE toteutti suunnittelun avuksi 1:1 kokoisen hissin “pienoismallin”, jotta suunnitellessa lapset pysyivät helposti hahmottamaan omat suunnitelmansa oikean kokoisessa tilassa hissin sisällä. Suunnitteluprosessin aikana kokeiltiin erilaisia työskentelytapoja ja materiaaleja, ja tutkittiin tuloksia leikkihissin sisällä. Puumaja-ideasta teema kehittyi lehdiksi ja puiksi, ja kun valmis hissi paljastetaan rakennuksen valmistuessa, hissin sisältä löytyy lapsiryhmän yhteisen suunnittelun tulos – kokonaisvaltainen metsäelämys toteutettuna laadukkailla ja kestävillä materiaaleilla.

“Tämä on lasten näkökulmasta aivan mahtava projekti! He saavat voimallisen kokemuksen osallistumisesta, ja tulevat varmasti muistamaan sen koko ikänsä!” sanoo Pihla Meskanen, yksi Arkin perustajista. “Lapset pääsevät osallistumaan oman ympäristönsä suunnitteluun ja muokkaamiseen, ja tämän kokemuksen jälkeen he tulevat katsomaan koko rakennettua ympäristöä uusin silmin. Projektin kautta he myös oppivat monia asioita rakentamisesta, ja siitä miten monimuotoinen prosessi suunnittelu ja rakentaminen ovat – rakennukset eivät ilmesty itsestään katukuvaan, vaan niiden toteutukseen sisältyy valtava määrä asiantuntijatyötä, ja monien eri alojen suunnittelijoiden yhteistyötä. Tässä projektissa lapset ovat taiteilijan ja sisustusarkkitehdin roolissa, ja näkevät miten heidän työnsä liittyy kokonaisuuteen.”

Pihla Meskanen, yksi Arkin perustaja

“Oikean rakennetun ympäristön suunnittelu antaa lapsille ainutlaatuisen kokemuksen siitä, miten pienenkin lapsen ideoita voidaan kuunnella ja arvostaa. Tämä on tärkeää itsetunnon kehitykselle, ja lisää ymmärrystä vaikuttamisen mahdollisuuksista ja merkityksestä,”

arkkitehti Teresa Winter, lasten suunnitteluprojektin vetäjä Arkista.

Hissi tulee samaan päiväkotiin, jonka sisätilojen ideointiin Arkin oppilaat ovat viime vuonna osallistuneet Arkin ohjaamassa projektissa.Toimistotilojen ja päiväkodin lisäksi Wood City -kortteliin tulee asuntoja ja hotelli.

Osallistumisen voima

KONE pitää suunnittelussaan tärkeänä asiakaskokemusta ja käyttäjälähtöisyyttä. Tämä on ensimmäinen KONE hissi, jonka lapset suunnittelevat lapsille. “Se että lapset ovat osallistuneet lasten käyttöön tulevan hissin suunnitteluun, lisää laatua ja iloa tämän päiväkodin päiväkotipäivään.“ sanoo Visa Rauta, global product design manager at KONE. 

Parempaa kaupunkiympäristöä

”Wood City on suomalaisen puurakentamisen kansainvälisesti kiinnostava lippulaiva ja hieno esimerkki siitä, miten monipuolisesti puusta voidaan rakentaa. Hankkeen avulla on haluttu tuoda Suomeen uudenlaista toimitila‑ajattelua ja luoda ainutlaatuinen puukortteli, jossa yhdistyvät niin design, kestävä kehitys, urbaani yhteisöllisyys kuin ainutlaatuinen sijainti keskellä Helsinkiä, hyvien liikenneyhteyksien varrella”

SRV:n varatoimitusjohtaja Juha Toimela toteaa.

Lisätietoja:

Elena Pinero Martinez| Head of Marketing and Communications of Arkki International Ltd.

elena@arkki.net  / +358456460300 / Kalevankatu 31 a 14, 00100 Helsinki