Vuoden Designteko 2018 -palkinto Arkille

posted in: Yleinen | 0

Design from Finland -merkki palkitsi helsinkiläisen Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkki ry:n tänään Habitare-messujen yhteydessä Vuoden Designteko -tunnustuksella. Kriteerit tunnustukselle ovat omaperäisyys, vastuullisuus ja design osana arkea.

Vuoden Designteko -palkinto on upea tunnustus meidän koko tiimille, joka on pitkään tehnyt tätä luovuuskasvatusta! Huippua on, että saamme sen juuri Arkin 25 -vuotis juhlavuoden alkaessa! … kertoo, Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkin rehtori Pihla Meskanen.

Vuoden designteko -palkinto jaetaan vuosittain suomalaiselle yritykselle, jonka liiketoiminnassa design näyttelee merkittävää roolia. Tänä vuonna palkinnon sai Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkki ry, joka antaa arkkitehtuurin taiteen perusopetusta pitkäkestoisena vuodesta toiseen etenevänä opetuksena sekä teemakursseina kuten maja-,pienoismalli-, muotoilu-, kuvataide-, animaatio- ja 3D -tietokonesuunnittelu.

Arkin opetus perustuu uniikkiin pedagogiikkaan, jonka motto on Leiki – Luo – Onnistu! Opetuksessa painotetaan leikillistä oppimista ja kannustetaan oppilaita rohkeisiin kokeiluihin ilman epäonnistumisen pelkoa. Innostavan ja kannustavan ilmapiirin myötä uskallus kokeilla uusia asioita kehittyy, mikä mahdollistaa uusien innovaatioiden syntymisen.
Opetuksen tavoitteena on kehittää luovuutta, herättää lasten ja nuorten kiinnostusta rakennettua ympäristöä kohtaan, ja antaa nuorille välineitä vaikuttaa tulevaisuuden ympäristöön ja päätöksentekoon.

Arkki ry:lle on myönnetty Suomalaisen Työn Liiton Design from Finland -merkki vuonna 2016, ja nyt yhdistys sai arvostetun Vuoden Designteko -tunnustuksen. Palkintoraati kiittelee Arkki ry:n kasvatuksellista otetta ja vaikuttavuutta sekä esimerkillisyyttä siinä, että design voi hyvin olla myös aineetonta.

Näemme Arkki ry:n tarjoaman muotoilu- ja arkkitehtuurikasvatuksen ja vaikuttavuuden ihanteellisena asiana. Lapset pääsevät tutustumaan muotoiluun ja arkkitehtuuriin jo varhain ja he tulevat ymmärtämään, sekä myös vaatimaan, yrityksiltä parempaa designia myöhemmin kuluttajina. Arkista tulee varmasti myös tulevaisuuden arkkitehtuurin tekijöitä. Arkin vanhoja oppilaita löytyy nykyään kaikenlaisista ammateista aina lakimiehistä seikkailuohjaajiin ja valokuvaajista arkkitehteihin. Valitsemalla Arkki ry:n Designteko-palkinnon saajaksi, nostamme myös hienolla tavalla arkkitehtuurin esille osana designia, perustelee palkintoraatiin kuuluva Annaleena Hämäläinen.

Vuoden Designteko -palkinto jaettiin seitsemättä kertaa. Aiempina vuosina tunnustuksen ovat saaneet bambukuituisia vauvanvaatteita suunnitteleva ja valmistava Beibamboo Oy (2012), korkealaatuisia ja kekseliäitä mattoja valmistava VM-Carpet (2013), puisia Lastu-nimisiä suojakuoria mobiililaitteille valmistava Droplet Hitech Design Oy (2014), Drop-ulkoaltaita valmistava Useful Stuff Oy (2015) ja huonekaluja, sisustustuotteita valmistava Hakola Huonekalu Oy (2016) ja miestenvaatteita valmistava FRENN Company Oy (2017).
Palkintoraatiin kuuluvat teollisuusneuvos Kari Kallonen, Hakola Huonekalu Oy:n luova johtaja Annaleena Hämäläinen sekä Ornamon toimitusjohtaja Kristian Keinänen.