Arkkitehti Jaana Räsänen aloittaa Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkin rehtorina 1.5.2019.

Räsänen siirtyy uuteen toimeensa Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfosta, jossa hän on toiminut arkkitehtuurikasvatuksen valtakunnallisena asiantuntijana vuodesta 2011. Sitä ennen hän on edistänyt arkkitehtuurikasvatuksen asiaa Uudenmaan taidetoimikunnan läänintaiteilijana 2004–10 sekä Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkin leiriohjaajana ja opettajana 1998–2004.

“On mielenkiintoista ja innostavaa palata Arkkiin ja taiteen perusopetuksen pariin vuosien jälkeen. Opetin aikanaan niin valmentavien opintojen, perusopintojen kuin syventävien opintojen ryhmiä. Sekin puoli asiasta on siis tuttua, vaikka viimeisen viidentoista vuoden aikana olenkin toiminut enemmän tiedonvälittäjänä, innostajana ja mahdollistajana – siinä samalla olen saanut monipuolista kokemusta myös yhdistyspohjaisen toimijan hallinnoinnista.”

“Olin mukana uudistamassa 20.9.2017 voimaan astuneita taiteen perusopetuksen opetussuunnitelman perusteita arkkitehtuurin työryhmässä. On uskomatonta, että pääsen nyt toteuttamaan niiden tavoitteita ja kehittämään arkkitehtuurin taiteen perusopetusta edelleen yhdessä Arkin osaavan tiimin kanssa.”

Vuonna 1993 perustetun Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkki ry tarjoaa 4-19 -vuotiaille laajan oppimäärän mukaista taiteen perusopetusta arkkitehtuurissa. Lisäksi Arkki järjestää arkkitehtuurin ja muotoilun teemakursseja ja työpajoja.
Arkki ry:n rinnalle perustettiin vuonna 2013 Arkki International Oy, joka tuotteistaa ja vie Arkin opetussisältöjä maailmalle. Arkki ry:n perustaja ja pitkäaikainen rehtori Pihla Meskanen siirtyy luotsaamaan tätä Arkki Oy:n nopeasti laajenevaa kansainvälistä toimintaa.

“25 vuotta on ollut huikea taival kehittää Arkki ideasta instituutioksi. Kansainvälistäminen on luonteva seuraava kehitysaskel, jonka koen kiinnostavana haasteena. Viime vuosina Arkki Internationalin toiminta on laajentunut huimaa vauhtia. Tällä hetkellä kouluja on viidessätoista kaupungissa seitsemässä eri maassa.

Toiminta vaatii kokopäiväistä paneutumista, joten haikein mielin on valittava kahdesta Arkista toinen.”
Arkki ja Arkki International toimivat tiiviissä yhteistyössä.

Arkin toiminta Suomessa on monipuolista taiteen perusopetuksesta koulutyöpajoihin. Opettajakuntaan kuuluu parikymmentä arkkitehtia, ja lapsia osallistuu toimintaan viikoittain tuhatkunta. On mahtavaa saada Jaana Räsänen Arkin tiimiin kehittämään Arkkia seuraavalle neljännesvuosisadalle.