Syksyn satoa: Tutkielmia maisemasta ja suunnitelmia maisemaan

Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkki on osa ainutlaatuista suomalaista taiteen perusopetuksen järjestelmää. Siksi sen opetus on tavoitteellista, vuodesta toiseen etenevää ja valtakunnallisen opetussuunnitelmaan sidottua. Lapsille ja nuorille kyseessä on tottakai myös hauska harrastus. Opetuksen sisällöt kumpuavat oppilaiden omista ympäristöistä, ajankohtaisista ilmiöistä ja arkkitehtuurin inspiroivista maailmoista. Syksyn 2020 teemana on ollut maisema-arkkitehtuuri. 

Tapiolan maisemista mielikuvituksen puutarhoihin 

Syksyllä on jatkettu kevätlukukaudella aloitettua kestävän tulevaisuuden visiointia. Keväällä teemaa käsiteltiin erityisesti asumisen vinkkelistä, ratkaisuja etsien ja toivoa luoden. Miten asuu ötökkä, miten ihminen? Millaisia ovat tulevaisuuden kylät ja kaupungit? Miten niissä eletään? Mikä neuvoksi, jos elinolot yhtäkkiä muuttuvat?

Syyslukukaudella teemaan on pureuduttu maiseman kautta. Mistä maisema muodostuu? Miten maisema vaikuttaa rakentamiseen? Millaista työtä tekee maisema-arkkitehti? Missä luuraa paikan henki ja mitä tekemistä sillä on maiseman kanssa?

Maisema-teema on avannut mahtavia mahdollisuuksia niin lähi- kuin etäopetukseen. Maisema-arkkitehtuuria esitteleviä näyttelyitä sekä kotien ja opetuspisteiden lähiympäristöjä luonnonilmiöineen, viherympäristöineen ja kaupunkitiloineen on käytetty aktiivisesti oppimisen ympäristöinä.


Videosarja Tapiolan maisemista

Jänneksen jäljillä – Rajattomia viheralueita

Jänneksen jäljillä – Tapionraitilla

Jänneksen jäljillä – Leimuniitty


Kuva: Arkki | Aada Taipale & Videot: Arkki | Minna-Mari Paija