Espoon KULPS

Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkki on mukana toteuttamassa Espoon kaupungin kultttuuri- ja liikuntakasvatussuunnitelmaa. Syksyllä 2021 Arkin KULPS-tarjottimella on neljä toiminnallista arkkitehtuurityöpajaa. Eskareiden Melukylä-työpaja sekä 4–6-luokkien Torni- ja Pop-up koti -työpajat toteutetaan lähiopetuksena. Paperarkkitehtuuria-työpaja tarjoaa 4–6-luokille etävaihtoehdon.

Arkkitehtuurityöpajat tukevat laaja-alaisen osaamisen tavoitteiden toteutumista

Työpajat yhdistävät eri oppiaineita ja tukevat seuraavien laaja-alaisen osaamisen tavoitteiden toteutumista: (L1) Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2); Monilukutaito (L4) sekä Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen (L7). Ilmeisimmät yhteydet työpajoilla on matematiikan (geometria), kuvataiteen (visuaalinen havaitseminen, kolmiulotteinen rakentaminen, materiaalien käyttö, luonnostelu) ja ympäristöopin (kartat, ympäristön rakentuminen, osallistuminen ja vaikuttaminen) opetukseen.

Tutustu työpajoihin ja varaa omasi: niina(at)arkki.net


Melukylä

Melukylä -työpaja kurkistaa aluesuunnitteluun. Työpajassa jokainen rakentaa oman talon osaksi yhteistä kylää. Samalla harjoitellaan julkisivujen sommittelua ja tutustutaan rakennusmateriaaleihin. Valmiin kylän äärellä pohditaan, millainen on hyvä ympäristö. Rakentaminen ja leikki voi jatkua kotiluokassa vielä pitkään.


Torni

Torni-työpaja virittää korkeista rakennuksista kertovalla esityksellä keskustelua mittakaavasta ja rakenteista arkkitehtuurin elementteinä. Työpajassa jokainen pääsee tutkimaan rakenteiden kestävyyttä tekemällä  tornin rungon puutikuista kuumaliimaamalla. Koulussa torneista voidaan koota yhteinen tornitalojen kaupunki.


Pop-up koti

Pop-up koti -työpaja starttaa inspiroivalla alustuksella asuntosuunnittelusta. Työpajassa jokainen saa ideoida ja sisustaa oman asunnon kokoontaitettavalle pienoismallipohjalle. Samalla tulevat tutuksi arkkitehtien piirustusten merkinnät. Omat visiot asumisesta toteutetaan piirtäen sekä origami- ja pop-up-tekniikoin. 


Paperiarkkitehtuuria

Paperiarkkitehtuuria-työpaja innostaa käyttämään paperia luovasti. Työpajassa harjoitellaan kolmiulotteista muodonantoa erilaisia paperin leikkaus- ja taittelutekniikoita hyödyntäen. Syntyneistä kappaleista kootaan lopuksi mielikuvituksellinen katunäkymä, jota tutkitaan taskulampun avulla, valon ja varjon kulkua ihmetellen.